Banner

Smykkepleje

For at smykker af ædelmetal kan holde bedst muligt, er der nogle retningslinjer, du helst skal følge. På denne måde får dine smykker længst levetid. Derfor anbefaler vi dig at lytte til følgende råd:

  • Undgå at dine smykke kommer i kontakt med parfume, creme og hårspray

  • Undgå at dine smykker bliver udsat for vand, fugt eller kemikalier

  • Undgå at dine smykker bliver udsat for sport, bad, madlavning og ej bæres når der soves

Vi anbefaler også, at smykker bliver set efter hos guldsmede af og til. Hvis du har ringe med sten, som bruges dagligt, bør disse også blive efterset mindst en gang årligt.

Grebene omkring stenen – især på ringe – bliver slidt og må af og til forstærkes. Derfor er det klogt at tage disse forholdsregler før, det er for sent. Det kan blive dyrt, hvis stenen først er faldet ud.

 

Plejeprodukter

Noget af det vigtigste, du kan gøre for at passe på dine smykker, er at bruge plejeprodukter. Vi anbefaler plejeprodukterne fra Hagerty, hvor du får effektive produkter til rimelige penge.

Sterlingsølv 925: Til dine sølvsmykker (rhodineret, forgyldte og rosaforgyldte) anbefaler vi at rense smykkerne i Hagerty Silver Clean. Dertil er det også en god idé at bruge Hagerty Silver & Jewel Cloth eller Hagerty Silver Duster engang imellem, som er en blød bomuldsklud imprægneret med pudsemiddel. Kluden skal ikke vaskes og kan bruges til daglig vedligeholdelse.

Ædelsten såsom diamanter, safirer, rubiner samt guld og platin: Til disse smykker anbefaler vi Hagerty Jewel Clean, som er en renseformel, der dybderenser og plejer ædelsten, så glansen og brillansen genskabes. Denne væske er kraftigere end Silver Clean, som anvendes til sølvsmykker. For optimalt resultat anbefaler vi ligeledes at bruge Hagerty Jewel Cloth, som er en blød bomuldsklud imprægneret med pudsemiddel. Kluden skal ikke vaskes og kan bruges til daglig vedligeholdelse.

 

Overfladebehandling

Alt metal bliver overfladebehandlet. Sølvsmykker fra Nordahl Andersen bliver rhodineret, som betyder at smykket får et ganske tyndt lag af hvidt rhodium på overfladen. Sølvsmykker kan også oxideres (her bliver de sorte) eller forgyldes.

Hvis du ønsker at dit smykkes overfladebehandling skal fornyes, er du nødt til at henvende dig ved din lokale forhandler eller guldsmed.

For at forstå disse overfladebehandlinger bedre, kan du læse mere her:

Rhodineret sølv adskiller sig fra almindeligt sølv ved at være overfladebehandlet. Overfladebehandlingen gør, at sølvet får en blank og skinnende overflade samt hjælper til at sølvet ikke anløber, dvs. at det med tiden bliver gulligt eller brunligt.

Forgyldte sølvsmykker er fremstillet af sterlingsølv 925, og er overfladebehandlet med et lag 18 karats guld. Et forgyldt smykke er altså et godt alternativ til et guldsmykke.

Oxiderede sølvsmykker er ligeledes fremstillet af sterlingsølv 925, som er kunstigt iltet, hvilket betyder, at det kan anløbe med tiden. Når disse smykker anløber, ses det ofte ved en sort overflade.

Det er vigtigt at nævne, at fælles for alle overfladebehandlinger er, at de slides med tiden. Derudover skal du være opmærksom på, at nogle mennesker slider mere på deres smykker end andre, derfor er det svært at vurdere, hvor længe en overflade holder. Dertil er der også nogle mennesker, som har en bestemt syre i kroppen, som bevirker, at deres smykker slides hurtigere. Smykker slides ligeledes også hurtigere, hvis de kommer i kontakt med kemikalier (f.eks. parfume, creme eller hårspray), fugt, vand, madlavning og lignende.

 

Hvis uheldet er ude

Uanset om du bærer dine smykker lejlighedsvis eller til hverdag, kan du på et tidspunkt komme ud for, at et smykke bliver ødelagt. Det kan være almindelig slitage eller ske ved et uheld. Når dette sker, bør du kontakte din lokale guldsmed, der vil svare dig på om smykket kan repareres, herunder til hvilken pris samt hvilke risici der evt. kan være i forbindelse med en reparation.

 

Opbevaring af smykker

Vi anbefaler, at du opbevarer dine smykker et tørt sted. Det bedste sted at opbevare smykker, er i et lukket smykkeskrin. Gerne i original emballage eller i en plastikpose, så smykkerne ikke ridserne hinanden.
Derfor er det ingen god idé at opbevare dine smykker på badeværelset, da den høje luftfugtighed har en negativ påvirkning på dine smykkers overflade.