Smykkepleje

Sådan holder dine smykker bedst.

  • Undgå at dine smykker kommer i kontakt med creme, parfume, hårlak.
  • Undgå at tage smykker på, når du er i bad eller vasker hænder.
  • Undgå at tage smykker på, når du er ved stranden eller i pool.
  • Undgå at bære smykker, når du dyrker sport.
  • Undgå at bære smykker, når du sover
  • Undgå at bære smykker, når du laver mad

Det er klogt, at få sine smykker set efter hos guldsmeden af og til - har du ringe med sten, som du måske går med hver dag, bør du lade dem efterse i hvert fald en gang om året.
Grebene omkring stenene, især på ringe, bliver slidt og må af og til forstærkes - det er derfor klogt at tage disse forholdsregler før det er for sent - det kan blive kostbart, hvis stenen er faldet ud.

Overfladebehandling
Alt metal bliver overfladebehandlet - eksempelvis rhodineret, her får smykket et ganske tyndt lag af hvid rhodium på overfladen. Sølv kan også blive oxyderet (gjort sort) eller blive forgyldt.

Hvis du er i tvivl om, hvad rhodineret- , forgyldt- og oxideret sølv er, så læs med her. 

Rhodineret sølv adskiller sig fra almindelig sølv ved at være overfladebehandlet. Overfladebehandlingen forhindrer sølvet i at anløbe (altså at blive gulligt/brunligt), og på denne måde slipper du for at pudse dit rhodineret sølv smykke.

Forgyldte sølv smykker er fremstillet af ren sølv, og er overfladebehandlet med et lag guld. Et forgyldt smykke er altså et godt alternativ til et guld smykke.

Oxideret sølv smykker er ligeledes fremstillet af ren sølv, som er kunstigt iltet hvilket gør at den anløber (bliver sort)

OBS! Ens for alle overfladebehandlinger er, at de slides ned med tiden. Men specielt de oxyderede smykker ændrer sig hurtigt i farven.

Nogle mennesker slider mere på tingene end andre, og nogle smykketyper slides ligeledes mere end andre, så det er vaskeligt at sige noget om, hvor længe overfladen holder.
Ofte får ældre smykker sin egen smukke patina, men når du synes smykket bliver for slidt, kan det overfladebehandles på ny. Henvend dig hos din guldsmed som kan hjælpe.

Hvis uheldet er ude
Uanset, om man bærer sine smykker lejlighedsvis eller til hverdag, vil man på et tidspunkt komme ud for, at et smykke bliver ødelagt.
Det kan være almindelig slidtage eller det kan ske ved et uheld. Når det sker bør du kontakte din guldsmed der vil svare dig på om smykket kan repareres, til hvilken pris samt hvilke risici der evt. kan være i forbindelse med en reparation.

 

Vent venligst ...